3 Ağustos 2022 Çarşamba

TA VHF UHF Yarışması 2022 hakkındaki Notlarım.

 

 

Herkese iyi günler,

 

Geçtiğimiz ayın (Temmuz)  ilk haftasonu her sene olduğu gibi bir TA VHF UHF yarışması düzenledik.

 

Araya bayram tatilinin girmesinden kaynaklı olarak log toplama sürecini geçmiş yıllarda olduğu gibi 1 ay gibi uzun bir süre olarak tuttuk.

Gelecek yıldan itibaren kullandığımız dijital log yükleme sistemi ve çoğu hesaplama ve kontrol sisteminin artık otomatik yapılacağı göz ömüne alınarak bu süreyi 1 hafta gibi bir süreye azalma niyetindeyiz.

 

Henüz yarışma sonuçları hesaplaması yapılmamış olsa da , ben gözlemlerim ve duyumlarıma istinaden bir yarışma değerlendirmesi yapmak isterim.

 

Bu yıl toplam 60 istasyon log gönderdi.

Bunların  eğer log incelemelerinde farklı bir kategori çıkmaz ise

9 adedi Single Operator  FM Tek band kategorisinde,

24 tanesi Single Operator Çok Band kategorisinde

16 Adedi Single Operator Tüm Modlar (SSB+FM)

10 adedi de Multi Operator kategorisinde yarıştı.

 

Bir istasyon ise, EDI format istememize ragmen cabrillo formatında log alıp, uzantısını edi olarak değiştirip kaydettiği için değerlendirmeye alınmadı.

 

Yarışma sonrası gerek direkt olarak bana ulaşan gerekse sosyal medyadan gördüğüm kadarıyla bir kaç farklı sıkıntı ya da amatörlerimizin tam anlayamadığı sorunlar yaşanmış.

 

·        Öncelikle , bu yıl propagasyon açısından  maalesef biraz şanssız bir yıldı. Hem 6 metre bandı hem 2 metre bandında propagasyon en azından iç bölgeler için neredeyse hiç yoktu. Kendi adıma konuşacak olursam her iki bandta da Ankara dışına erişme şansı bulamadım.

·        İkinci şikayet/soru ise, neden EDI format kullanıyoruz, dertsiz başımıza dert açıyoruz, ne güzel kağıda yazıp fotografını yazıp gonderiyorduk eski köye yeni adet mi tarzı serzenişler..

Şunu belirtmek gerekir ki, radyo amatörlüğü teknoloji ile iç içe bir hobi olduğundan teknolojideki ilerlemeleri takip etmemek gibi bir durum söz konusu olamaz. Takip etmeyenler de maalesef geride kalır.

International Amateur Radio Union(IARU) 1. Bölge üyesi olarak Türkiye’de IARU’nun belirlediği yarışma kurallarına mümkün mertebe uymak durumundadır.

IARU R1 VHF ve üzeri bandlarda bir standard olarak EDI formatının kullanılmasını tavsiye etmektedir.

Biz de bu yüzden bu format kabul ediyoruz.

·        Destek isteyen, program kuramadım, ayarlarını yapamadım, log exportunu beceremedim diyen amatör arkadaşlara da , hem yazılı hem videolu açıklamalar yayınlamış olmamıza rağmen uzaktan bilgisayarına bağlanıp destek olmaya çalıştım. Herkes bu konuda herşeyi bilmek zorunda değil belki ama, öğrenmemekte inat edilirse maalesef o arkadaşlar adına onların sorumluluklarını yerine getirmemiz de mümkün olmuyor.

·        N1MM kullanımında birkaç istasyonda karşılaştığım bir diğer problem, her band ya da mod için ayrı log dosyası oluşturulmuş ve haliyle ne dupe kontrolü yapılmış ne de düzgün seri nolar verilmiş durumda.

 

 

N1MM kullanımında ve yarışma kurallarında yazmasına ragmen tekrar hatırlatmak isterim.

 

N1MM’i açıp tüm yarışmayı tek bir log olarak kaydediyorsunuz. Aynı bandta (Örneğin 2m bandında) aynı istasyon ile sadece tek bir qso yapıyorsunuz(SSB ya da FM fark etmez.. tek istasyon tek band , tek çağrı)

Yarışma bittiğinde de N1MM den export yaparak edi olarak tüm yarışma loglarını dışarı aktarıyorsunuz.

Ama burada FM yok, ya da frekans değiştirmeyi bilmiyorum diyen istayonlar için TRAC’ın youtube  sayfasında benim hazırlamış olduğum bir N1MM kullanımı videosu mevcut. Orada bunların nasıl yapıldığı adım adım anlatılıyor.

 

Tabii bazıları da, ben logu böyle gönderdim ister kulan ister kullanma tarzı yaklaşımda bulunabiliyor. Ben de kullanmamayı tercih ederim o durumda 😊

 

Yarışma konusunda başka dikkat çeken ve asında diğerlerinden çok daha önemli olan iki konu ise frekansların kullanımı.

 

Bu kısmı kalın harfler ile yazmak istiyorum. Çünkü bazı amatörlerin kuralları okumadığı çok açık ya da bilinçli olarak bu kuralı çiğniyorlar ki bu çok daha vahim.


        Yarışmada hiçbir çağrı RÖLELER ÜZERİNDEN YAPILAMAZ

Maalesef bu yıl da bazı amatörlerin role üzerinden yarışma çağrısı yaptıklarını öğrendim. Seneye bu arkadaşların loglarını iptal etmekten başka çaremiz kalmayacak. Yarışmanın amacı arada bir aracı olmadan direkt olarak görüşmek.. Röle üzerinden görüşmek bu yüzden kesin bir diskalifiye sebebidir. Bunu aklınızdan çıkarmayın.

·        Aynı şekilde , 

Yarışmada DMR gibi dijital, internet tabanlı sistemler kullanılamaz.

·        Bir diğer yanlış ise, 145.500, 144.300 gibi genel çağrı frekanslarının yarışma çağrısı için kullanılması. Hatta bazı bölgelerde yok önce ben çağırdım yok sen sonra geldin üstüme çağırdın gibi çatşmalarını da duydum.  Birincisi 145.500/144.300 gibi nokta çağrı frekansları yarışma çağrısı için kullanılmamalıdır. Bu frekanslar amatörlerin genel kullanımına açık frekanslar olup yarışma gibi kişisel durumlar için mesgul edilmemelidir.

145.500 yerine 145.475, 145.525 gibi yan frekanslarda çağrı yaparsanız amacı yarışma olan diğer amatörler sizi bulabilir. Yarışma ile ilgili olmayanlar da bu genel frekansları normal şekilde  kullanmaya devam edebilir. Bu yüzden bu frekansları kullanmayın, kullananları da uyarın.

Bu bir diskalifiye sebebi olmasa da amatörlük etiği gereği dikkat edilmesi gereken bir kuraldır.

 

 

Şimdilik aklıma gelen ilk açıklamalar bunlar.

 Konu hakkında yorumlarınız var ise lütfen bu blog'un altında paylaşın. 

73’ler.

 

TA2NC

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

23 cm bandı yeni ITU yönetmelikleri hakkında

 Selamlar Bir süredir , 23 cm bandının kullanımıyla ilgili epey bir tartışma yaşandı ITU-IARU arasında Ancak sonunda frekansın bir kısmını i...