26 Şubat 2019 Salı

Röle / İstasyon Kapsama Alanı Hesaplama


Dernek olarak yeni bir röle kurmak istediniz diyelim, Ya da evinizde bulunan VHF/UHF istasyonların kapsama alanını hesaplamak istiyorsunuz.

Bunun için ücretli olarak hesaplayan yazılımların yanında, genelde linux tabanlı , linux a hakim olmayanların kurma ve kullanmasının biraz zor olacağı bir çok program var.

Bir de bu programları web ortamına taşıyan amatörler var.

Bu konuda iki site kullanıyorum.

EN hızlı ve pratik hesaplama yapan site,
http://www.heywhatsthat.com

Bu siteye girdiginizde, ilgilendiğiniz adresi arayıp, bu sayfadaki gerekli bilgileri doldurmanız gerkeiyor.
Fazla bir bilgi istemiyor.
Adres, Antenin yer seviyesinden yuksekliği girilip Calculate e bastıktan bir süre sonra, size istasyonunuzun bulunduğu noktadan fiziksel olarak anten anteni gören alanlar gösterilmektedir.

Çıkan harita ekranında , üstte bulunan horizon seçeneğine basarak, hesaplanan noktadan maksimum görme açısı olan noktalar görülebilir.
Veri Giriş Ekranı

LOS (Line Of Sight) Hesabı


Bulunduğunuz bölgeden çevre yüksekliklerin görünümü








İkinci sitemiz ise, LOS haricinde çalışacağınız frekansa göre çok daha detaylı bir haritalama çıkaran radio-mobile sitesi.
http://www.ve2dbe.com/rmonline.html  adresinden ulaşabilirsiniz.

İlk giriş ekranında Create A New Account ile yeni bir hesap oluşturup login olduktan sonra,
New Site Link'ine basıp hesaplama yapacağınız noktayı seçiniz.
Submit ile ekledikten sonra bu noktayı kaydeder ve başka hesaplarınızda da tekrar tekrar girmenize gerek olmaz.

Eğer bir radyolink sistemi kuracaksanız, New Link seçeneği ile iki nokta arası radyolink  hesaplama yapabilirsiniz. Ama ben burada bizleri ilgilendiren new coverage seçeneğini inceleyeceğim.

Bu linke girdiğinizde, yan tarafta çıkan menüleri inceleyelim.

Centre Site seçeneğinden, antenin bulunduğu yeri seçiyoruz.
Antenna Height seçeneğinden, antenin yer seviyesinden yüksekliğini giriyoruz (Çatı değil toprak seviyesinden yüksekliği önemli)

Antenna Type ta önceden tanımlı birkaç anten tipi mevcut. Bu örnekte omni anten seçimi yaptım.

Azimuth, antenin pusula yönüdür. Omni antende bir değer girmeye gerek yok. Ama yagi anten gibi yönlü bir anten kullanıyor iseniz antenin baktığı yönü girmeniz önemli.

Tilt: Antenin eğimi. Yeryüzüne paralel mi, yoksa eğimli mi duruyor. Bu da yönlü antenler için önemli bir değer.

Antenna Gain: izotropik anten kazancını buraya giriyorsunuz. Standart 1/4 veya groundplane anten, Dipol anten gibi antenler için 2.14dBi  diğer antenler için değeri biliyorsanız yine dbi cinsinden kazanç değerini girin.

Mobile Antenna Height/gain ise kullanıcıların bulunduğu yükseklik ve kazanç . Tipik bir el telsizi kullanıcısı için 2/2 şeklinde bir değer idealdir diye düşünüyorum.



Bir alt ekranda frekans bilgileri mevcut.
Hesap yapacağınız frekansı giriniz.
Çıkış gücünüzü (Örneğin Röle cihazı için 20W gibi) giriniz.
TX ve RX için kablo kayıplarını (Line Loss)  giriniz. Kablo /Kaoksiyel kayıp hesabı için aşağıdaki tabloyu kullanabilirsiniz.
Tabodaki değerler 100 feet (yaklaşık 30m ) için verilmiştir.
Hesabınızı ona göre yapınız. Örneğin 30 metre RG58 kullandıysanız, 30 metrede (100 feet) yaklaşık 6dB kayba uğrarsınız. Bu da sinyal gücünüzü 1/4'üne düşürür. 20W çıkış yapan cihazınız antene 5W ancak ulaşabilir. Aynı oranda da zayıf duyacaktır.
Koaksiyel Kayıp Tablosu
Röle RX hassasiyet değerinizi biliyorsanız bu değeri giriniz.

Bu kısımdaki ayarlardan , hesap yapılacak maksimum mesafeyi (maximum range) ve Rendering kısmından haritanın çözünürlüğünü girip submit'e basarsanız hesaplama işlemi başlayacaktır.

Harita çözünürlüğü ve mesafe parametrelerine göre 3-4 dakika civarı süren hesaplamadan sonra , karşınıza sonuç ekranı gelecektir.

Akrad Ankara UHF RÖlesi Kapsama Alanı

3 yorum:

Yeni(Çok ta değil) bir dijital Mod.. Q65

 Selamlar, HF dünyasından insanlar önce jt65 ile tanıştı, sonrasında FT8 ve FT4 ile zayıf propagasyon şartlarının olduğu zamanlarda düşük gü...