llk propagasyon tipimiz Tropo.
Yani, radyo sinyallerimizin, kabaca, sıcak ve soğuk hava katmanları arasına girip, bunlardan yansıyarak uzak mesafelere taşınması olayı.
Önce en ideal ve en önemli şartları açıklayayım.
Modülasyon : En ideali SSB, ama FM de işe yarar
Anten Tipi : Yagi 4-5 eleman veya daha üstü Horizontal Anten (vertikal de hiç yoktan iyidir)
Güç: 5W tan 400W a kadar tüm güçler.
Tropo şartları özellikle aksam , gece saatlerinde ortaya çıkar.
Özellikle karadeniz ve ege kıyılarında yaşayan arkadaşlar, eski karasal tv yayınlarını seyrederken, bahar ve yaz aylarında yabancı ülkelerin tv yayınlarını seyredebildiklerini, radyolarını dinleyebildiklerini hatırlayacaktır.
Bu olayın sebebi tropo'dur.
Ya da, örneğin Ankara'dan çankırı rölesini açan arkadaşlar, birkaç gün ya da saat sonra hiç duyamadıklarını fark edebilirler. Bunun da sebebi tropodur..
Tropo Yayılımı (K5ND nin sayfasından alınmıştır) |
Tropo şartlarının ne durumda olduğu ya da nasıl takip edileceğine gelince,
https://tropo.f5len.org/forecasts-for-europe/ adresinden önünüzdeki 1 haftanın tropo tahminlerine ulaşabilirsiniz.
Ya da aprs sinyallerinden oluşturulan gerçek zamanlı haritalara http://aprs.mennolink.org/ adresinden erişebilirsiniz.
Tropo şartlarında anten, lokasyonunuz ve gücünüze bağlı olarak birkaç yüz km'den bin km ye kadar konuşabilmeniz olası.
Örneğin,
Amatörlüğe yeni başladığım 97 yılında ailemin yaşadığı Zonguldak'tan el cihazı ve cihazın üstindeki anten ile 2W ile Bularistan ve Romanya rölelerine sıklıkla, birkaç defa da Kırım'daki rölelere erişebilmiştim.
Deniz üzerinde inanılmaz mesafeler gidilebiliyor.Kıyıya yakın arkadaşların elinde inanılmaz bir cevher var kıymetini bilsinler.
Son zamanlarda ise, TA1D İstanbul istasyonu ile yaptığımız denemelerde 300-400W civarı güçlerle SSB qso yaptığımız gibi, bir VHF yarışma sırasında 50W ile TA1ED, Tekirdağ ile görüşme yapabilme şansım oldu.
Yine şartların güzel olduğu zamanlarda Bulgaristan ve Romanya'daki amatörler ile bile QSO şansı elde edebildim..
Komşu iller ile görüşmekten daha ilginç değil mi?
Bu video'da TA1D-TA2NC Ankara İstanbul QSO'suna bir örnek göreiblirsiniz.
merhaba, arabanin fm rasyosu ile begendik koyunden (bulgaristan siniri) istanbul’daki radyo eksen’i kesintisiz dinleyebildik. biraz arastirdigimda yazida bahsettiginiz nedeni kesfettim.
YanıtlaSilkafama takilan su oldu, tropoda uzun sureli dinleme mumkun degil sadece ara ara parazit gibi bir ses duyariz seklinde biliyordum ancak kesintisiz ve oldukca kaliteli, doygun bir sesle dinleyebildik. avcilar gibi rakimi biraz dusuk ilcelerde bile radyo sinyali verimsizlesiyorken (fiziki engel vb.) bu mesafede verimli dinleyebilmek nasil mumkun oluyor? ustelik yagisli ve bulutlu bir havada.
tesekkurler
not: radyo eksen frekans ustunden sadece istanbul’da yayin yapiyor.
Normalde VHF yani radyo kanallarının da olduğu frekansı aynı bir ışık demeti gibi düşünbebilirsiniz. Vericiden çıkınca "başka bir etkiye maruz kalmaz ise" ufuk çizgisinden uzay boşluğuna doğru devam eder. Ancak şehir içinde binalardan yansımalar, ya da çok güçlü geliyorsa beton ve camlardan içeri geçerek tüm şehirde dinlenebilir. Görüş menzilinin dışında (Yani Beyond Line Of Sight) ise tropodan faydalanır. Tropo şartları da aynı bir ayna gibi sinyalleri yeryüzüne geri yansıtır. Ya da bir tünel gibi içine hapseder çok daha uzak mesafelerden sinyali bırakır. Yani sizin bulunduğunuz alana sanki gökyüzündeki bir vericiden sinyal geliyormuş gibi ulaştığı için sizin net duymanız normal. Bırakın FM radyo kanalları gibi kW güçlerde çıkan yayınları, çok daha zayıf sinyaller bile bu sayede uzak mesafelere taşınabilmektedir. Tropo her mevsim olur. Yazın sıcak/soğuk farkı daha yüksek olduğundan daha güçlüdür ve daha iyi bir iletim imkanı sağlar. Denize kıyı ya da yakın yerlerde de benzer şekilde deniz ve hava arasındaki ısı farkı yüksek olacağından daha fazla tropo oluşur.
YanıtlaSilTropo genelde saatlerce süren bir oluşum.Bu yüzden uzun süre dinlemeniz normal. SporadicE oluşumu ise sinyali çok daha uzak mesafelere taşıyabilir (Örneğin Ankara'dan italyan radyolarını dinlemem gibi) ama çok daha kısa sürelidir. bazen 10-15 dk bazen 1-2 dk civarı sürer ve kaybolur.
Geri donusunuz icin tesekkur ederim. Sayenizde bir yeni bilgi daha ogrenmis oldum. Sevgilerle.
YanıtlaSil