29 Ağustos 2019 Perşembe

2.4 GHz te bir Türk istasyonu !!!

Oscar 100 ile ilgili geçmiş yazılarımda özellikle 2.4 GHz bandının Türkiye'de "maalesef ki" serbest olmadığını yazmıştım.


hem amatörlük hem de afet gibi durumlarda haberleşme amaçlı kullanılabilecek bu uydu'nun biz Türk amatörleri tarafından kullanılamaması oldukça üzücü.

TRAC Genel Merkezi ve TRAC Antalya şubesi'nin beraber organize ettikleri TC113PTR özel çağrı işaretli aktivite istasyonu için, BTK ve Kıyı Emniyeti'nin özel izinleri ile 2.4 GHz te çalışma izni alındı ve , Türkiye'nin ( ve Osmanlı'nın)  ilk telsiz istasyonu olan Patara/Antalya istasyonunu anma etkinliğinde aynı lokasyondan çıkış yapıldı.

Bu uydu ile yakın ilgimden kazandığım bilgi birikimi bu ekip ile paylaşarak QRV olabilmelerine yardımcı olabildiğim için ne mutlu bana.


Umarım bu frekansı özgürce kullanabilmemize izin kısa zamanda çıkar ve özel izinlere gerek duymadan hepimiz bu bandın güzelliklerini beraber yaşayabiliriz.


Aşağıda yaptığım kısa bir kayıt görünüyor.

TC113PTR ye başarılar.

 

25 Ağustos 2019 Pazar

ISS Radar Echosu


Merhaba,
EME çalışanların sıklıkla kullandığı bir referans sinyal vardır. Özellikle bizim 2m bandına çok yakın olduğundan 2m antenleri ve cihazları ile duyulması kolaydır..

Bu radar vericisi fransa'da bulunan Graves radarı.


Radar 2000 km mesafede'den 10 cm büyüklüğünde cisimleri algılarken , 36000 km mesafede 1 metre çözünürlükle çalışabiliyor.

Graves Radar Vericisi

Radar 4 yöne bakan 4 anten ile çalışıyor.
 Gönderdiği sinyalleri hem Avrupa'daki monitör istasyonlar hem de yine Fransa'da bulunan alıcı istasyonu ile topluyor.

Graves Verici Pattern'i


Radar vericisi her bir antene dönüşümlü olarak sinyal göndermekte bu yüzden dinlerken   sanki bir mors sinyali gibi yaklaşık 1 sn'lik pingler duyulmakta.


Biraz önce ben de diğer radyo amatörlerinin yaptığı gibi, EME yani ay yansitma çalışmasında kullandığım antenimin yönünü kalibre etmek için 143.049 USB deki bu sinyali dinliyordum..

Birden sinyali şiddetli bir şekilde ama daha yukarıdaki bir frekanstan duymaya başladım.

Hemen üstümüzden geçen uydular neler diye bakınca ISS'in yaklaşmakta olduğunu gördüm.

Evet bir çok amatörün test ettiği Graves radarı ile ISS'i yakalamayı ben de başarmıştım.

Bu sırada kısa bir kayıt ta aldım.

Spektrum'un sağından doğru başlayıp soluna kadar devam eden iz ISS'ten glen yansımalar.
İki sıra iz olduğunu fark edeceksiniz.
Kuvvetli olarak duyulan iz, muhtemelen ISS'e doğrudan bakan radar anteni iken, zayıf olarak gelen iz ise anten'in diğer lobunun yansıması. Zaten dikkat ederseniz ping birinde kesilip diğerinde duyuluyor.

Bildiğiniz gibi çok hızlı giden cisimler bir doppler etkisi yaratır. Bu etki aynı uzaktne gelen bir ambulans'ın siren sesi gibi yaklaştıkça üst frekanstan uzaklaşırken de alt frekansa doğru kayar..

Burada da aynı durum yaşanmış oldu. ISS bana doğru yaklaşırken  frekans aşağı doğru kaydı.

İşte çektiğim video.

23 cm bandı yeni ITU yönetmelikleri hakkında

 Selamlar Bir süredir , 23 cm bandının kullanımıyla ilgili epey bir tartışma yaşandı ITU-IARU arasında Ancak sonunda frekansın bir kısmını i...