24 Mayıs 2020 Pazar

QSL Kartı Nedir, Nasıl Onaylanır?

Merhaba,
Evet bir çok görüşme yaptınız...
Log defterinizde bir çok görüşme birikti. Ve bu görüşmelerin teyidi yani QSL'i lazım?

Nasıl yapacağız??


Temel olarak iki yolu var. Dijital ve Eski usül QSL kartı..

Önce dijitali inceleyelim..
Günümüzde internetin getirdiği kolaylıklardan biri bu..
Dijital olarak yaptığınız görüşmenin onaylanması ve bu onaylar sayesinde bazı DXCC sertifikalarının kazanılması mümkün.

Bunu yapabileceğiniz bir kaç servis var..

En çok kullanılan ve en kıymetli olanı , yani resmi DXCC sertifikası kazanabileceğiniz olanı LOTW yani Log Of The World.   ARRL 'nin bir hizmeti. Üye olmak için önceden kimlik vs bir çok dokümanı posta yoluyla istiyorlardı. Günümüzde ise email üzerinden bu belgelerin taranmış hallerini kabul ediyorlar. 
https://lotw.arrl.org/  adresinden üye olunabilir. 


İkinci olarak www.qrz.com  Aslında bir rehber olarak yoluna çıkmış. Sonra yan hizmet olarak Log hizmeti de vermeye başlamış. Bazı sertifika türleri var. QSL sayınız arttıkça onay sayısı da yükseliyor. Ama oran olarak bakacak olursak, LOTW den gelen onay sayısı daha çok oluyor. 

Üçüncü sırada Eqsl var. www.eqsl.cc adresinden erişilebilir. Burada da farklı sertifikalar kazanma şansınız mevcut. 

Bunlar haricinde clublog, hamlog gibi başka servisler de mevcut.   

Bu dijital servilerin bazı sertifikaları ücretli, bazıları ise ücretsiz olarak edinilebiliyor. 

eql sertifikası örneği




İkinci ana yöntem gerçek QSL kartları göndermek..

Bilmeyenler için bu kartlar bildiğiniz kartpostallar gibi.. Amatörler arasında görüşme onayı için yıllardır gönderilmekte.. Göndermek için de iki temel yol var.
Birincisi Direct QSL.. 

Yani, karşı istasyonun adres ve isim bilgilerini qrz.com gibi bir adresten alıp, direkt olarak karşı istasyona bu kartı postaneden göndermek....
Gönderirken QRZ.com daki açıklamalara dikkat etmekte fayda var. Bazı istasyonlar size geri cevap göndermek için içine "GreenStamp" yani dolar koymanızı söyler. Genelde 2$ yeterli olmaktadır. Bazıları da içine SAE (Self Adressed Envelope) yani, üstünde adresinizin de yazılı olduğu boş bir zarf eklemenizi de ister.   nadir duyulan bazı istasyonlar için bu kadar zahmete değiyor. 

Gerçek QSl kartı göndermek için diğer bir yöntem ise Bureau.. Yani QSL bürolar aracılığı ile göndermek..
Büro denen oluşum her ülkedeki yetkili bir dernek olmakta..  Türkiye Buro hizmetini veren dernek TRAC.  Mantığı ise şu şekilde.. Örneğin Amerikaya göndereceğiniz 20 tane kart var. Yaklaşık 4-5 lira gibi bir posta ücretinden neredeyse 100 TL yapar.. Bunun yerine, Kartlarınızı toplu olarak TRAC büroya verirseniz, çok daha düşük ücretlere karşı ülkelerin Burolarına göndermekte, o bürolardan gelen kartları da yine yurt içinde dağıtmakta.. Ancak, bu süreç uzun.. Yani 4-5 ay gibi süreleri gözden çıkarmak gerekiyor genelde..  Ayrıca her amatör Bureau ile çalışmıyor. Bu bilgileri qrz.com da konuştuğunuz istasyonun kabul ettiği qsl hizmetleri altında görebilirsiniz..

Bir üçüncü yol ise QSL via....  Yani 3. bir amatör üzerinden bu süreci ilerletmek. 
Bazi istayonlar, kendileri qsl almak göndermekle ilgilenmek yerine bunu bağımsız çalışan amatörlere yaptırıyorlar. Loglarını da orayla paylaşıyorlar. Böylece gelen giden kartları sizin adınıza toplayan, gerekiyorsa cevaplayan birileri oluyor.

Örneğin amatörlüğe yeni başladığım yıllarda, malum öğrencilik, adresim sık sık değiştiği için, sevgili TA2AD'yi benim QSL lerim için yazmıştım. bana QSl kartı göndermek isteyenler ona iletiyor, o da ayda bir bana topluca gönderiyordu..


Tabii, gerçek QSL kartlarıyla çalışmak için kendi QSl kartınızın da olması lazım. 
İnternette bir çok şablon bulabilir, kendi printerinizda basabilirsiniz. Ya da biraz daha albenili olsun diyorsanız, online matbaa hizmeti veren yerlerde istediğiniz kalitede bastırabilirsiniz. 

Gerçek QSL biriktirmek gerçekten hoş bir tarafı bu hobinin. Dünyanın değişik yerlerinden bir çok amatörün kendini anlatan , gösteren fotoğraflarını içeren kartlar geliyor.. bazılarının içinden küçük notlar mektuplar broşürler çıkıyor. 

Aşağıda bana gönderilen kartlardan bazı örnekleri görebilirsiniz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

IONIQ 6 Sık Sorulan Sorular Cevaplar

  Merhaba, Yaklaşık 6 aydır bir Ioniq 6 kullanıcısıyım. Bu dönemde hem kendim bir çok bilgi öğrendim hem de , özellikle ilk defa elektrikli ...