13 Ocak 2021 Çarşamba

NanoVNA ile Grip Dip Metre

 

Bu yazıda rf ile uğraşanların aşina olduğu ya da adını duyduğu bir ölçüm/test cihazından bahsedeceğim.


Grip Dip metre.Ya da grip dip osilatör.


Ne işe yarar derseniz..

Özellikle radyo amatörleri tarafından sıklıkla kullanılan bu cihaz, herhangi bir devreye bağlı olmayan rezonans elemanlarının ölçümlerini yapmaya yarar.  Örneğin bir bobin ya da çok band dipol anteniniz  için yaptığınız bir trap ölçümünü bu cihazla yapabilirsiniz.

Naısl çalışır peki? Cihaza güç verdiğimizde, alt tarafta görünen voltaj göstergesi yüksek bir değer göstermektedir. Ölçüm yapılan rezonant malzemenin yanına probu yaklaştırıp, cihazın üzerindeki frekans ayarından frekansını değiştirirken, ölçülen bobin ve cihazın frekansı aynı olduğunda,  ölçüm probu ile ölçülen cihaz arasındaki güç transferi maksimum seviyeye gelir ve bu an, cihazın alt kısmında gördüğünüz voltmetre en düşük seviyeye iner (dip adı buradan gelmekte).  Tam bu noktada cihaz üzerindeki frekans okunarak rezonans frekansı bulunur.





Resimdekine benzer cihazlara sahip eski amatörlerimiz tabii ki var. Ama artık bulması o kadar da kolay değil.
Ama Çin malı elektroniklerin fiyatı düştüğünden beri elinde NanoVna olmayan amatör kalmadı biliyorsunuz. Ya da farklı markalarda rigexpert ya da minivna gibi anten analyzerlara sahip amatörlerimiz var.

Peki bu cihazları da grip dip metre gibi kullanabileceğinizi biliyor muydunuz?
İhtiyacınız olan bir VNA ya da anten analyzer,  bir ölçüm probu ve ölçeceğiniz trap ya da bobin.

Ölçüm probunu satan markalar var. Örneğin MFJ kendi ürünleri için böyle bir adaptör satıyor. Oysa ki para vermeye değmeyecek bir cihaz.

Bir konektör, bir parça tel...hepsi o.
Bir parça teli 2 tur yapacak şekilde, yaklaşık 8-10 cm çapında tur yapıp, her iki ucunu bir konnektörün canlı ve chassis uçlarına bağlıyorsunuz.

Konektörü VNA nıza bağlayıp anten analizi moduna geçiyorsunuz. Yaptığınız bu probu ölçeceğiniz trap a yaklaştırıp önce kabaca frekansını bulup gerekirse o bölgeyi daraltıp (daha dar bir aralıkta ölçüm yapıp) net değeri görüyorsunuz. Dikkat ederseniz SWR ölçümünde bir noktada sert bir pik oluşuyor. Bu nokta ölçtüğümüz trap'ın rezonans frekansına denk geliyor.

Aşağıdaki resimde 14 mhz için yaptığım trap için olan ölçümü görebilirsiniz.

İleride NanoVna nin kullanımı ve başla ne gibi işlerde kullanabileceğiniz ile ilgili başka bilgiler de vermeye çalışacağım.


Kolay gelsin.


Prob



Bobinin ölçümü




13.7 Mhz rezonans gösterimi

1 yorum:

  1. Elinize emeğinize sağlık. Es'hail-2 uydusu yazı dizisi gibi NanoVna ile yapılabilecekler yazı diziside öğretici ve bende yapmalıyım hissi uyandıracak bir seri olacaktır. Teşekkürler TA4LSX 73

    YanıtlaSil

Yeni(Çok ta değil) bir dijital Mod.. Q65

 Selamlar, HF dünyasından insanlar önce jt65 ile tanıştı, sonrasında FT8 ve FT4 ile zayıf propagasyon şartlarının olduğu zamanlarda düşük gü...