1 Şubat 2017 Çarşamba

Amatör Radyoculuk Nedir?






Amatör radyo, radyo amatörlüğü, ya da yabancıların dediği gibi hamradio, tanımı, beklentileri, dalları ,kişiden kişiye değişsede,  genel çerçeve olarak

"Hiçbir ticari menfaat beklentisi içinde olmadan, kendini Radyo(Telsiz) , haberleşme, Elektronik konularında geliştirmek isteyen kişilerin yaptığı hobiye denir"



Yani amatör adı, bu işi profesyonelce yani para için yapmadıkları anlamına gelmektedir..
Yoksa şöyle bir istasyonların "amatör" bir istasyon olduğu iddiasına girmek yanıltıcı olur..
w7jcr'nin sayfasından alıntılanmıştır
W2ZAA






Genel tanım bu...

Konuya tamamen yabancı olanlar için, radyo amatörlüğü "Şaban"'ın Yakışıklı  filmindeki gibi arkadaş arıyorum arkadaş tarzı bir etkinlik değil.

Yani bu videodaki şey kesinlikle değil






 Tüm dünyada (Yasaklı olan Kuzey Kore gibi birkaç ülke haricinde)  ülkelerin IARU'nun belirli kural ve tavsiyelerine uygun şekilde  devletin düzenlediği bir veya birkaç sınav neticesinde alınan bir ehliyet ile, Telsiz ve elektronik konularında araştırma deneme ve yayın yapma yetkisine sahip bireylerin oluşturduğu bir topluluktur.

Türkiye'de 1983 sonrası Radyo Amatörlüğü yasal hale gelmiştir.

Ülkemizde bu sınavı 6 ayda bir Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü gerçekleştirir.

Sınavdan geçer not alan arkadaşlar, aldıkları puana göre A B veya C sınıfı radyo amatörü olmaya hak kazanır.
Bu sınıflar arasında, yayın yapabildikleri frekans ve güçler açısından fark vardır.

A sınıfı amatörler, ülkedeki "amatörler için izin verilmiş olan tüm bandlarda" maksimum legal güç limitleri dahilinde istasyon kurmaya ve işletmeye yetkilidirler.
B sınıfı amatörler ise, HF bandlarında sadece 7 MHz te 5W maksimum güçte ve VHF/UHF bandlarında çıkış yapmaya yetkili,
C sınıfı amatörler ise, sadece VHF ve UHF bandlarında çıkış yapabilmeye yetkilidir.

Sınavı kazanan kişilere devlet kurumu tarafından bir çağrı işareti verilir..
Bu çağrı işaretinin ilk kısmı ülke kodudur.

Örneğin benim çağrı işaretim olan TA2NC'yi ele alırsak,
TA= Türkiye   2 = Türkiye'nin 2. bölgesi   NC= ise devletin kişiye özel verdiği suffix kısmıdır.

Türkiye bölgeleri şu şekildedir;

Radyoamatorleri.com sitesinden alınmıştır




Bu hobi, elektronik ve RF çevresinde dönmesine rağmen, bazıları, mekanik işlerle (Anten, kule vs) bazıları, yazılım tarafıyla (amatörlere hizmet edebilecek yazılımlar gibi) , bazısı, uydu, ay ,meteor haberleşmeleri,  bazısı contest, field-day, JOTA gibi aktivitelerle ilgilenmekteyken, maalesef benim amatör diyemeyeceğim bazıları sadece bulundukları şehirdeki rölelerden sohbet etmek dışında hiçbir şeyle uğraşmamakta.

Şahsi fikrim, 30 yıldır ehliyeti olan ama hiç araba sürmemiş olan annem, ne kadar şoför ise, sınava girip es kaza lisans almış, rölede konuşmaktan başka hiçbir aktivite yapmamış  bu arkadaşlar da o kadar amatör.
Bazen röledeki sohbetler sırasında kulak misafiri oluyorum. Sık sık röleye çıkıp, amatörlüğümü ilerletmeye çalışıyorum hocam diyen arkadaşlara.. Ucu bucağı olmayan, sürekli yeni şeyler öğrenebileceğiniz bu hobide "sadece" rölede konuşmakla amatörlük maalesef öğrenilmiyor..


Amatörlük her gün bilginize bilgi katmakla olur..
Amatörlük evet, biraz para harcamakla olur.. Ama kesenize göre binlerce dolar yerine, 30 dolarlık bir Çin malı telsiz ve gerekirse evdeki hurda elektrik tellerinden yapacağınız bir anten ile Uydu görüşmesi ile bırakın bulunduğunuz şehri, bulunduğunuz kıtanın bile dışına çıkabilmekle olur..

Amatörlük, varsa elektronik bilginiz, hurdalıktan toplayacağınız kartlar devreler ve telsizlere biraz da kendinizden katıp yeni bir şeyler çıkarmakla olur..

Amatörlük, yapabiliyorsanız yeni antenler tasarlamak, yapamıyorsanız, farklı anten modellerini deneyerek , birbirine olan artı eksilerini gözlemlemekle olur..

Amatörlük Contest ve benzeri aktivitelere katılıp TA çağrı işaretini dünya listelerinde göstermekle olur..

73


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

IONIQ 6 Sık Sorulan Sorular Cevaplar

  Merhaba, Yaklaşık 6 aydır bir Ioniq 6 kullanıcısıyım. Bu dönemde hem kendim bir çok bilgi öğrendim hem de , özellikle ilk defa elektrikli ...