13 Ağustos 2020 Perşembe

Meteor Scatter için MSHV Program Kullanımı - 1

 Merhaba,

Amatör radyoda dijital haberleşmeye, özellikle FT8 kullanımına aşina olan arkadaşlar, Ağırlıklı olarak WSJT yazılımını kullanıyorlar. Benzer ve bence daha pratik olan MSHV yazılımını ve bu programda hangi ayarları yapmanın gerektiğini anlatan bir yazı yazmaya çalışacağım. 

Burada bahsettiğim tüm yazılım kavramları WSJT de de mevcut aslında. 

Bu yazıda, programın telsizle bağlantı  ayarlarını detaylı bir şekilde anlatmaktan ziyade, bir QSO yapmak için hangi ayarların daha önemli olacağının altını çizeceğim. 

Programın ilk kurulumundan sonra yapmamız gereken bir kaç önemli ayar mevcut.

İlki Sound Settings. Yani telsizimizi bilgisayarın hangi giriş ve çıkış portlarına taktığımızı belirttiğimiz kısım.

Bu ekranda sadece ses kartını (giriş ve çıkışı)  göstermek yeterli.



İkinci ekranımız, telsizimizin PTT ve CAT ayarlarını yapacağımız ekran. 

İlk kısımda, Port kısmında telsizimizin hangi seri porta ne hızda bağlı olduğunu ve altta telsiz tipimizi (Varsa Omnirig gibi yardımcı programları) seçebiliyoruz.

Telsizlerde PTT iki türlü yapılabilmekte. Birincisi, harici bir PTT portundan, ikincisi CAT portu üzerinden yani direkt olarak seri porttan. 

Bendeki FT-847 için, PTT yi CAT yerine harici PTT portundan yapmayı tercih ettim. Bu yüzden, Port 2 kısmında  PTT via RTS seçeneğini seçtim ve buraya ikinci bir PTT portu tanımı yaptım. 

Bilgisayarımdaki ikinci bir PTT portunda RTS ucunu aktif yaptığımda telsizimin PTT ucu aktifleşiyor ve cihazım PTT ye geçiyor. Modern telsizlerde bunların tamamını (ses kartı da dahil) tek bir USB portu ile halledebiliyorsunuz. Kendi telsizinizi nasıl bağlayacağınız oldukça değişken. Cİhazınıza uygun ayarları yaptıktan sonra start ptt test seçeneği ile ayarlarınızın doğruluğunu kontrol etmeniz iyi olacaktır.



Geldik Çağrı işareti ve Locator bilgilerini girdiğimiz ekrana. 

Türkiye olarak Region 1 de bulunmaktayız. Bu seçeneği seçiyoruz. My Call ve Grid Locator kısmını doldurup Gen Message seçeneğine basıyoruz .


Options altındaki temel ayarlarımız bu kadar..

Şimdi ana ekrana bakalım.

Bu ekranda ilk yapmanız gereken iş, RX ayar düğmesi ile oynayarak, sinyal seviyesini 0 değerine mümkün olduğunca yaklaştırmak.

İkinci yapmanız gereken ise, Tune tuşuna basıp, telsizinizi TX e geçirmek, ve bu sırada TX ayarı ile oynayarak, telsizinizin ALC göstergesinde 0 a en yakın değerde kazancı bırakmak. ALC göstergeniz yoksa, çıkış gücünüzün değişmediği ana kadar TX i kısmak, daha fazla kıstığınızda çıkış gücünün de azaldığını fark edeceksiniz. 


Mod: O anda kullandığınız modu gösterir. meteor Scatter için, özellikle 2 metre bandı için en fazla kullanılan iki mod FSK441 ve MSK144.  Bu modlar arasındaki farka değinecek olur isek, MSK144 FT8 gibi daha otomatik bir mod ama daha uzun mesaj sürelerine ihtiyaç duymakta, FSK441 biraz daha kısa süreli ping(meteor yansımalarına verilen ad) ile çalışabilmesine rağmen, decode etmek için biraz daha uğraştırmakta.

Decode tipi: MSK144 hariç tümünde Auto Dec yani, alma periyodu bitince otomatik olarak çözme aktif iken, MSK144 te bu iki seçenekten birini seçebiliyorsunuz. RT Dec seçeneği, period boyunca decode etmeye devam ettiği için, decode işlemini yapmak için period sonunu beklemez..

Peki nedir bu period?? 

Meteor Scatter sırasında, iki istasyonun haberleşmesinde, önce bir taraf, daha sonra diğer taraf yayın yapar. Bu yayınlar genelde 30 saniyelik periodlar ile yapılır.

Genel uygulama, doğudaki istasyonun ilk 30 saniye, batidaki istasyonun sonraki 30 saniye yayın yapmasıdır.

Bu 30 saniye (ya da bazı istasyonların tercihi 15 saniye) TX Period süresi olarka işaretlediğim kısımdan ayarlanır. 

Konuşulacak istasyonun çağrı işareti ya manual olarak To Radio: penceresine yazılır ya da hali hazırda çözülmüş çağrı işareti mouse ile seçilir ve bu pencereye otomatik olarak yazılır.

Gen Msg tuşuna basılınca, ekrann sağ tarafındaki pencerelerde mesajlar otomatik olarak oluşturulur.

Bu ekrandaki diğer en önemli ayara geldi sıra.

DF genişliği.

DF sizin karşı istasyon ile frekans farkınızdır. Her iki istasyon da örneğin 144.360 tan yayın yapıyor olsa bile, cihaz kalibrasyonlarından kaynaklı olarak  biri 144.360.100 den yayın yaparken, diğeri 144.359.900 den yayın yapıyor olabilir. 

Meteor Scatter cihaz frekanslarının birbirine uyumlu olması esasına dayanan bir haberleşme modudur. 

Bu ayarda görebileceğiniz gibi, maksimum aralık 400 Hz tir. İki istasyon arasındaki DF bu değerden yüksek ise mesajlar çözümlenemez. 

Bu yüzden , öncelikle cihazınızın frekans kalibrasyonunun doğruya en yakın olduğundan emin olun. 

Eğer kuvvetli sinyaller alıyor ama çözemiyor iseniz, ya yanlış modtasınızdır, ya da frekansınız çok kaymıştır. Ses bas ise biraz yukarı, tiz ise biraz aşağı frekanslara birkac yüz Hz inerek uygun frekansı bulmaya bakın. 

İkinci yazıda, size MSK ve FSK haberleşme yapma ile ilgili bir kaç bilgi daha aktaracağım. 

   



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

IONIQ 6 Sık Sorulan Sorular Cevaplar

  Merhaba, Yaklaşık 6 aydır bir Ioniq 6 kullanıcısıyım. Bu dönemde hem kendim bir çok bilgi öğrendim hem de , özellikle ilk defa elektrikli ...